Sarajevo

8 stvari za i protiv kod uređenja doma

Uređenje vašeg doma može biti iznimno uzbudljivo i zabavno, ali i stvarno zastrašujuće. Toliko je grešaka koje se mogu napraviti zbog kojih vaš dom može izgledati čudno, nezgrapno i maleno. Naravno, nitko ne želi da njegov dom izgleda tako, stoga je važno znati nekoliko jednostavnih pravila kako to izbjeći. Zapravo je puno jednostavnije nego što mislite, a kada znate što treba, a što ne treba raditi u uređenju doma, lako ćete moći učiniti da vaš dom izgleda lijepo i luksuzno.

1. Ne vješajte mala umjetnička djela na velike zidove
Jedna od najgorih stvari koje možete učiniti kada uređujete svoj dom je ne objesiti odgovarajuće komade na zidove. Ako imate mali zid, objesite manja umjetnička djela. Ako imate veliki zid, objesite veća umjetnička djela, itd. Ako objesite nešto malo na veliki zid, goli prostor oko umjetnine će ga zasjeniti. Izgledat će nerazmjerno i glupo. Slično tome, ako objesite stvarno velik komad na mali prostor na zidu, on će preplaviti zid i prostor i zapravo će učiniti da vaša soba izgleda manja nego što jest.

2. Objesite zavjese visoko i široko na prozor
Postoji cijela umjetnost kada je u pitanju vješanje zavjesa i draperija u vašem domu. Mjesto na koje postavite zavjese može značajno utjecati na to da vaš dom izgleda luksuzno i lijepo, ili maleno i nespretno. Važno je da zavjese objesite što visočije na zid kako bi vaša soba izgledala viša. Kada su zavjese potpuno otvorene, trebale bi jedva prekrivati prvih nekoliko centimetara prozora. Tako će vaša soba također djelovati šire i veće

3. Nemojte koristiti prostirke koje su premale za vaš prostor
Baš kao što način na koji vješate zavjese u svom domu igra veliku ulogu u tome da on izgleda veći ili manji, veličina tepiha koje koristite također čini istu stvar. Nikada ne želite koristiti tepihe koji su premali za vaš prostor. Rubovi vaših prostirki uvijek bi trebali lebdjeti ispod namještaja nekoliko centimetara ili bi se trebali pružati izvan namještaja za nekoliko centimetara ili stopa. Sve manje glumit će optičku varku i zasjenit će vašu sobu.

4. Koristite različite teksture
Kako bi stvari u vašem dekoru ostale zanimljive, poželjet ćete miješati različite teksture u svom dekoru. Mekani, pahuljasti, tkani, od kože, šljokica, teški, lagani, itd. To stvara interes za oko umjesto da izgleda dosadno i jednostavno. Bolje je miješati što više tekstura. Iako, budite pažljivi pri tome.
5. Nemojte pretrpavati svoj dekor
Kada je riječ o opremanju vašeg doma komadima dekora, nemojte dopustiti da se pretvori u nered. Ponekad se previše usredotočimo na dodavanje više dekora kako stvari ne bi izgledale dosadno, a onda se to pretvori u nered. Na kraju se dodaci nalaze kamo god pogledate u svakom kutku vašeg doma. Ne zaboravite da stvari budu jednostavne i izgledat će ljepše, a vaš će dom izgledati veći nego ako je pretrpan dekorima.

6. Koristite boju
Korištenje boja u uređenju doma je sjajno. Međutim, to može biti porazno za neke ljude. Razumljivo da postaje zastrašujuće kada je u pitanju ukrašavanje bojom. Ako se bojite boja ili jednostavno želite dom u neutralnim bojama, upotrijebite barem male nijanse boje. To stvara više interesa za oko umjesto dosadne jednostavne sobe koja je posve neutralna u boji.

7. Nemojte sve učiniti simetričnim
Da bi vaš dom bio interesantniji, pokušajte da stvari ne budu previše simetrične. Jedna strana vaše sobe ne mora izgledati potpuno isto kao druga strana. Znam da je to prirodno i primamljivo, ali je i pomalo dosadno. Umjesto toga, pokušajte centrirati namještaj i umjetnost kako bi stvari bile vizualno stimulativne i zanimljive oku.

8. Obratite pažnju na proporcije
Kada je riječ o namještaju koji stavljate u svoj dom, pobrinite se da bude u proporciji s veličinom vaših soba. Ako imate veliku sobu, koristite veliki namještaj, a ako je mala soba, koristite mali namještaj. Znam da se ovo može činiti potpuno jednostavnim i očiglednim, ali ponekad zaboravimo najjednostavnije stvari i na kraju učinimo da naše sobe izgledaju čudno zbog veličine namještaja i dekora koje koristimo. 

AI Website Generator