Mobirise Website Builder

Japandi stil: Spoj japanskog perfekcionizma i skandinavske jednostavnosti
Svijet enterijerskog dizajna uvijek je u potrazi za novim trendovima i inspiracijom. Jedan od najfascinantnijih i sve popularnijih stilova u tom svijetu je Japandi stil. Iako naziv možda nije odmah prepoznatljiv, ovaj stil kombinira najbolje elemente japanske i skandinavske kulture kako bi stvorio jedinstvenu i estetski privlačnu harmoniju.

Japandi u praktičnim terminima

"Japandi," skraćenica za "japanski" i "skandinavski," predstavlja stil uređenja enterijera koji se ističe svojim karakteristikama: izradom, teksturom, ravnotežom i spokojem. Inspirisan minimalizmom, ovaj stil koristi prirodna drva, zemljane materijale i neutralne boje kako bi stvorio umirujući ambijent. Prostori uređeni u Japandi stilu su prostrani, bez suvišnih detalja, ali obogaćeni funkcionalnim predmetima poput vaza i šoljica.

Pozornost na prirodnoj svjetlosti

Osvjetljenje ima ključnu ulogu u Japandi stilu, pri čemu se prirodna svjetlost često koristi na umjetnički način, stvarajući ambijent sličan slikama holandskog majstora Vermeera. Ovaj pristup stvara mirnu atmosferu i pomaže očuvanju ravnoteže u prostoru.

Manje je više

Prepoznatljivo za Japandi stil je i minimalistički pristup namještaju i dekoraciji. "Namještaj i predmeti se svedu na minimum," kaže  dizajner enterijera Colin King. "Svaki predmet ima svoju svrhu, postoji snažan osjećaj prikladnosti, reda i mjesta." Ovaj minimalizam ne znači prazninu, već naglasak na svakodnevnoj ljepoti i harmoniji s prirodom.

Izvor i uticaj

Iako Japandi stil ima "Japan" u svom imenu, važno je napomenuti da je taj trend zapravo potekao izvan Japana. Iz japanske perspektive, Japandi se često posmatra kao suštinski skandinavski trend, jer kombinuje skandinavsku jednostavnost sa japanskim perfekcionizmom i minimalizmom. Dugotrajna i neopipljiva privlačnost umjetnosti između oba kulturna kruga omogućila je njihovo lako  spajanje.

Primjeri japandi dizajna

Japandi stil možemo vidjeti u raznim enterijerima širom svijeta. Neki od primjera uključuju ekskluzivan hotel Aman u New Yorku, prodavnicu L/Uniform u Saint Germainu te RW Guild i Galeriju Roman i Williams, koja se specijalizirala za prikazivanje proizvoda japanskih i skandinavskih majstora.

Japandi stil je više od prolaznog trenda; to je spoj dvije bogate kulture koje slave jednostavnost i harmoniju. Njegova estetika privlači mnoge, nudeći mirnu oazu u modernom svijetu ispunjenom bukom i užurbanostima. U svakom slučaju, Japandi stil nas podsjeća da manje može biti više i da ljepota leži u ravnoteži.mojdome.com

Free AI Website Maker