Sarajevo

Sarajevo

Kako da mali stan izgleda veće? Uz ova dva trika stan od 50 kvadrata se brzo pretvara u duplo veći životni prostor


Dizajneri i arhitekte su otkrile tajne uz pomoć kojih se vaš stambeni prostor može lako proširiti, bez promjene kvadrature.

Francuska firma Boclaud Architecture je pokazala kako iz jednog manjeg stana od 50 kvadrata, ukoliko se uredi na pravi način, možete da dobijete praktično stan od 100 kvadrata.

Oni su upotrijebili nekoliko trikova, koji su ovaj stan, iako je ostao iste kvadrature, transformisali tako da odaje utisak duplo većeg prostora.

- Iako stan nije bio u lošem stanju kad smo došli do njega, ipak je djelovao zastarjelo sa svojim velikim, glomaznim kaminom - objašnjava Selin Boklo, arhitekta i osnivačica firme Boclaud Architecture.

Vlasnik je izrazio želju da u stanu uz spavaću sobu, kuhinju, kupatilo i dnevni boravak ima i kancelariju. To i nije baš standardno sa stambene prostore, međutim od pandemije je to postao trend u svijetu.

Kako bi sve to uspješno realizovali, tim arhitekata i dizajnera enterijera je smislio "pakleni plan". Ideja im je bila da kuhinja bude što veća, dok su kupatilo minimizirali. Taj plan se bazirao na dvije glavne cake, a to su izdizanje nivoa i monohromatsko rješenje boja. Obratite pažnju!

Kako bi ovaj prostor od 50 kvadrata ostavljao utisak znatno većeg stana, prva caka je igranje sa nivoima, kao i monohromatskim bojama.

Kako bi vlasniku omogućili dnevni boravak u kojem bi imao mogućnost da prima goste, ima obroke, kao i radi u slučaju potrebe, arhitekte su iskoristili kuhinjsko ostrvo koje može da služi i kao šank i kao sto.

Zato su kuhinju razdvojili od dnevnog dijela podom koji su malo izdigli, odnosno podigli na drugi nivo. Tako su prividno dobili uvean i odvojen prostor. Spavaću sobu su obojili tamno plavom bojom, čime su postigli umirujući ugođaj potreban za opuštanje u satima spavanja.

Kupatilo su napravili u čisto bijeloj boji, što je doprinijelo vizualno većem osjećaju prostora.

AI Website Generator