Mobirise Website Builder

Portal Road

Londonski ‘Portal Road’ : Novi tip zgrade s pametnim liftovima po uzoru na ‘Ministarstvo magije’

Britanski arhitektonski studio Dowen Farmer predstavio je planove za prvu višekatnu industrijsku kuhinju u Velikoj Britaniji. Riječ je o zgradi ‘Portal Road’, ukupne površine 28.000 četvornih metara raspoređenih na 12 katova od kojih bi 10 bilo namijenjeno za 260 iznajmljivih kuhinja. Iz njih će se hrana posluživati pametnim dizalima.

Projekt ‘Portal Road’ studio Dowen Farmer izradio je za komercijalnu tvrtku koja se bavi iznajmljivanjem kuhinja – Dephna Group, te predstavlja potpuno novu tipologiju zgrade kakva se do sada viđala tek u SF filmovima. Naime, sva jela pripremljena u ovoj zgradi neće posluživati ljudi, već pametni liftovi!

Prizemlje građevine zamišljeno je kao dvoetažni podij koji bi bio obložen staklom, te bi sadržavao izložene konstrukcijske grede koje bi u ‘cik-cak’ formi okruživale eksterijer. Ova etaža sadržavala bi veliku dvoranu u kojoj bi bilo smješteno 50 do 100 kafića, uličnih prodavača i restorana.

Na različitim točkama u uzvisinama zgrade, nalazili bi se veliki, tri kata visoki otvori s terasama. Terase bi imale funkciju prostora za sjedenje, druženje i konzumacija hrane, ali bi se istovremeno isticale kao posebna forma konstrukcije pročelja.

Očekuje se da bi posjetitelji ‘Portal Road’ uživajuću u prizemlju ili na terasama zgrade mogli naručivati hranu iz kuhinja na katovima, i to putem aplikacije. Hrana bi im se potom dostavljala ‘pametnim dizalima’, baš kao u Harry Potterovom Ministarstvu magije! Na ovaj način u dvoranama s hranom istovremeno bi bili dostupni obroci s 100 prodajnih mjesta koje bi ljudi mogli dijeliti sjedeći zajedno za stolom. I to u okruženju koje asocira na tržnicu.

Ovaj projekt zamjenjuje nikad realiziranu shemu za iznajmljivanje kuhinja mješovite namjene s dva tornja i 376-home shemu, a koju je za istog klijenta izradio Scott Brownrigg 2018. godine. Brownriggov projekt predviđao je izgradnje s dva tornja koja su trebala sadržavati kuhinje za iznajmljivanje mješovite namjene, ali i 376 stambenih jedinica. No, projekt nikada nije zaživio.

Prijedlozi za realizaciju ‘Portal Roada’ na lokaciji u središtu Londona površine 0,75 hektara predani su Old Oak and Park Royal Development Corporation (OPDC). Ako budu odobreni ‘Portal Road’ će zamijenit postojeću nisku komercijalnu kuhinju i uredski blok u vlasništvu naručitelja projekata. Odluka o sudbini ovoga projekta očekuje se u listopadu.


No Code Website Builder