Ideje o vodenom vrtu – 9 načina da uvedete umirujuću vodu u svoj vanjski prostor

Od kaskadnih fontana do ribnjaka za divlje životinje, postoji mnogo načina da se stvori miran vodeni vrt.

Od malih dekorativnih karakteristika, preko ribnjaka divljih životinja, do prirodnih bazena, mogućnosti za stvaranje vodenog vrta u vašem vanjskom prostoru su raznolike.

Možda vam se sviđa velika fontana kao žarište u formalnom vrtu; dodatna senzorna dimenzija za uživanje tokom večere alfreska; skrivena oaza mira, ili potok koji vijuga kroz kamenjarnicu – postoji toliko opcija za izbor.

Privlačenje divljih životinja u vrt će sigurno biti razmatranje i vodiće ne samo lokaciju vašeg vodenog vrta, već i lakoću pristupa vašim malim posetiocima. Kao i kod svake ideje o vodenim karakteristikama, prva odluka koju treba doneti je gde ih pozicionirati. Ovo može da diktira opcije koje su vam otvorene u smislu šta će raditi sa ostatkom vašeg dvorišnog prostora.

Mobirise Website Builder
Umirujuće Ideje Za Baštu Vode Za Dodavanje U Vašu Parcelu


Kada odlučujete koje ideje o vodenom vrtu želite da uključite u svoje dvorište, razmislite kakav efekat želite da stvorite. Da li biste više voleli da imate baštensko jezerce koje predstavlja sliku sličnu Moneovim vodenim ljiljanima; da li uživate u zvuku curenja vode kao senzorne ideje o vrtu; Potok brbljanja ili kaskadni nivo vode?

Što se tiče stila vodenog vrta, da li će morati da se uklopi sa stilom kućne bašte, tradicionalnom estetikom ili formalnijim dizajnom bašte?

Vaš budžet je, naravno, važno razmatranje, sa troškovima ugradnje vodene bašte koja se u velikoj meri razlikuje u zavisnosti od izabranog dizajna i stila. Takođe, bezbednost je najvažnija za malu decu u porodičnom dvorištu, tako da svaki dizajn ne bi trebalo da predstavlja potencijalnu opasnost.

Mobirise Website Builder
1. Okružiti Vodenu baštu sa Šetalištem i Palubom

Ako imate prostor u svom dvorištu, uključite zadivljujući vodeni vrt koji sadrži mnoge elemente, uključujući okolni dekor i šetalište, tako da možete u potpunosti uroniti u prostor.

Ovo zadivljujuće prostranstvo vode, zajedno sa ledničkim stenama i drvenim šetalištem koje se provlači kroz nju, dizajnirao je nagrađivani dizajner bašte Džo Alderson.(otvara se u novom tabu) Izgrađen od strane kompanije Garden Design(otvara se u novom tabu).

"Ako se vodeni vrt nalazi dalje od kuće u širem pejzažu, ključno je da se ova karakteristika ugnezdi u pejzaž. Funkcija bi trebalo da sadrži marginalne nagnute police tako da se mogu ugraditi različite vodene i marginalne biljke," objašnjava Rob Džons, direktor kompanije The Garden Design Company.

"Treba dodati preliv u slučaju obilne kiše, ali to pruža mogućnost za stvaranje susjednog močvarnog vrta, ispunjenog gunnerasima, hostama i papratima," dodaje Rob.

Pristup ljudima takođe ne treba zanemariti. "Mesto za odmor, hlađenje i uživanje u funkciji je od suštinskog značaja, dok šetalište ili most preko njega pruža podsticaj za prelazak preko kojeg se jednostavno ne može odoleti," kaže Rob.

Drvena šetnja može vam omogućiti da uživate u vodenoj bašti iz svih uglova.
2. Stvaranje Vodene Bašte Koja Voli Vodu

Sa promenom klime koja rezultira redovnim i obilnijim pljuskovima, budite kreativni sa načinima da upravljate kišnicom i iskoristite je u svoju korist. Ideja održivog vrta je povezivanje donje cijevi sa lancima ili kanalima za plitke padove koji su zasađeni biljkama koje mogu izdržati da se zagrebe u vodu.

Dizajner vrta Jo Thompson(otvara se u novom tabu) Originalni naziv The Cool Garden at RHS Rosemoor(otvara se u novom tabu) Ovo je neverovatan primer šta se može učiniti da se izborimo sa obilnim padavinama i poplavama.

Kao nagnuta vrtna ideja, ukrasna karakteristika vode je zanemarena zakrivljenom terasom sa pet vodenih lopatica koje hrane rills koji teče kroz područje u jezerce u obliku suza. Sadnja je u nijansama hladnih tonova, a vrtne staze su napravljene od propustljivog šljunka vezanog za smolu kako bi se smanjilo površinsko otjecanje vode.

"Ovaj vrt ima zaista velike padavine, pa sam odlučio da prihvatim tu činjenicu i učinim prikupljanje vode, njenu recirkulaciju i igru svetlosti na pokretnoj vodi ključnom odlikom vrta," objašnjava Jo. "Voda se sakuplja i u kanalima i rilovima, kao i odvod kroz poroznu površinu koja se koristi za puteve, A zatim se ponovo provlači kroz vrt."

Drvena šetnja može vam omogućiti da uživate u vodenoj bašti iz svih uglova.
Izgradnja Prirodnog Bazena

Dizajniran da se harmonično uklopi sa pejzažom, prirodni bazen podseća na jezero, ali je pažljivo dizajniran da bude i užitak za plivanje, a istovremeno nudi priliku da uživa u posmatranju damselfliesa kako kradu površinu.

Za razliku od drugih ideja o bazenu, prirodni bazen je organizovano jezero, bez hemikalija. Kako god da je konfigurisan – bilo formalnog ili organskog oblika – postojaće veliko jasno područje za kupanje i široke, plitke, zasađene margine. Rezultat je predivna ideja o vodenom vrtu, a ne običan plavi pravougaonik, koji će biti živ tokom cele godine, a ne samo u letnjim mesecima," objašnjava Martin Keli, generalni direktor Fairwater-a.(otvara se u novom tabu) Specijalisti za vodenu baštu.

Voda u prirodnom bazenu je prirodno čista, bez ukusa hlora ili mirisa. Ova čistoća omogućava prirodnom svetu da deli vodu, sa plitkim marginama punim divnog života," dodaje on.

Održavanje čiste vode za plivanje podrazumeva držanje vode dalje od životinja, pataka i riba, zajedno sa oborenim lišćem i krhotinama, kako bi se smanjile hranljive materije u vodi i sprečile alge. Neke kompanije pumpaju vodu kroz šindre kao filter, dok druge koriste biljke za obavljanje posla.

"Bez hemijskog otrova u vodi, najveća briga je rast algi. To su jednostavne biljke koje rastu iz spora u vazduhu i mikroskopskog semena koje kolonizuju u toploj vodi bogatoj hranljivim materijama. Voda iz česme je bogata omiljenom hranom algi, odnosno fosfatima, a držanje njih pod kontrolom biološkim tretmanima je od suštinskog značaja," kaže Martin.

Poželjne marginalne i barske biljke će koristiti neke od ovih hranljivih materija za rast, ali kada se sezona završi, one i listovi moraju biti uklonjeni gde je to moguće, kako bi se sprečilo njihovo propadanje u vodi i oslobađanje hrane za alge za narednu godinu.

'Glavno tijelo ribnjaka – zona plivanja – ostaje nezasađeno i treba ga očistiti od zalutalih plutajućih biljaka ili vrsta koje se korijenju do poda jezera. Zona regeneracije je zasađena, šindra marža i imaće koristi od bilo koje biljke koja će rado rasti u ovim hidroponskim uslovima. Dubina vode može se podesiti ocjenjivanjem šindre kako bi se omogućio čitav niz vodenih i marginalnih vrsta. Dublji džepovi omogućiće da vodeni ljiljani napreduju, dok će plićaci biti odličan dom za vrste kao što su iris, kisela trava, cvetna groznica ili druge trave i oštrice," kaže Martin.

Drvena šetnja može vam omogućiti da uživate u vodenoj bašti iz svih uglova.
4. Uključiti Ribnjak

Cilj jezera divljih životinja je da oponaša prirodne vodene bazene organskog, neformalnog oblika, gde će biti i područja senke i sunca.

Skoro čim izgradite jedan, videćete vilinske konjice koje se pojavljuju niotkuda da pregaze površinu, započinjući paradu stvorenja dok otkrivaju ovo novo stanište u vašem vrtu divljih životinja.

Da bi se privukao širok spektar divljih životinja, sadite na ivici vode i štedljivo u vodi, i kreirajte konturisane pristupačne obale i nagnute "plaže," sa površinama za pokrivanje, kao i otvorenim mestima.

Zamaglite ivice slojevitim vodenim vrtnim biljkama, kao u prirodi, sa vodenim oksigenatorima koji ustupaju mesto marginalnoj sadnji, a zatim kako postaje progresivno suvlje udaljavajući se od vode, odgovarajuća sadnja odgovara uslovima. Posadite što više autohtonih biljnih vrsta oko vodenog vrta. Stavite kamenje i balvane oko rubova ribnjaka i daska od drveta ili rampe pomoći će svakom divljem svijetu koji može upasti.

Pobrinite se da okolno drveće ne baca previše hlada, ili ispušta previše lišća – trulo lišće odaje plinove koji mogu naškoditi ribi.

Različite dubine u vašem jezeru će privući širi spektar divljih životinja i pomoći u održavanju kompletnijeg okruženja. Vaše jezerce može biti napravljeno od naborane gline ili kvalitetnog butil linera i ako je moguće napuniti ga kišnicom.

Drvena šetnja može vam omogućiti da uživate u vodenoj bašti iz svih uglova.
Sarajevo

Kada je dobro dizajniran, uski ril može stvoriti savremeni izgled

(Image credit: Leigh clapp)

5. Povezivanje Različitih Zona Sa Plitkim Rilom

Često se kreću između fontana i jezera, rills su plitki kanali duž kojih voda lagano teče iz jednog područja u drugo, a rade u vrtovima svih veličina. Oni mogu stvoriti snažan osećaj perspektive, deleći spoljašnji prostor kao deo baštenskog zoniranja i vodeći oko do žarišta.

"Rills prethodi cijevima kao sredstvo prijenosa vode i općenito su uske kako bi se spriječio gubitak vode isparavanjem," objašnjava Martin Kelley iz Fairwatera.

Ako je vaša bašta na gradijentu, stepenasti ril može da obezbedi zvuk i kretanje dok voda pada od bazena do bazena, ili plitak, teksturirani pod će proizvesti belu i uzbuđenu vodu. Ako je mjesto ravno, ravna traka vode može biti reflektivna i dramatična. Svaki ril će morati da bude bezbedno konstruisan od zidarstva i dobro obložen jer ove tanke strukture mogu lako da pucaju," dodaje Martin.

Za bistru, gaziranu vodu, hemijski je tretirajte kako biste sprečili alge; ostavljene netretirane, jednostavne biljke, pa čak i paprati, naći će uporište i dodati drugu dimenziju.

Ovi vodeni vrtovi moraju biti savršeno projektovani sa najprikladnijom pumpom, tako da se isplati angažovati usluge profesionalaca. Materijali za izgradnju valjaka mogu uključivati kamen, dekorativne pločice, kaljeno staklo ili metale, kao što su aluminij, nehrđajući čelik ili korten čelik.

6. Ići Na Formalniji Dizajn Ribnjaka

Ribnjaci mirne vode imaju divne reflektujuće kvalitete, da odražavaju drveće, nebo ili zgrade, u zavisnosti od toga gde ih pozicionirate. Najmanji povetarac će takođe dodati iskru i kretanje na površinu.

Formalna jezera su dizajnirana kao hrskavi geometrijski oblici – bilo da su krugovi, ovalni, kvadrati ili pravougaonici – i izgledaju prikladno postavljeni u travnjacima ili u asfaltiranju kao ideja za terasu. Mogu biti u nivou zemlje ili izgrađeni iznad sa ograničenim ivicama, što se može udvostručiti kao sjedenje. Skala formalnog vrtnog ribnjaka važna je za održavanje svih područja u vrtu proporcionalno.

Tamna obloga će povećati reflektujuće kvalitete formalnog vrtnog ribnjaka i možete uključiti vodene biljke u saksije ili korpe ili ostaviti vodu čistu. Dubina će morati biti najmanje 23 inča ako želite uključiti ribu, a ako je vrlo plitka ribnjak može se osušiti po vrućem vremenu.

Sadnja oko ovih formalnih bara je obično ograničena kako bi linije jezera imale prednost.

Drvena šetnja može vam omogućiti da uživate u vodenoj bašti iz svih uglova.
7. Stvoriti Žarišnu Tačku Sa Fontanom

Vodena obilježja krasila su vrtove stoljećima, a ideje o vrtnim fontanama bile su među najranijima. Rane zidne fontane su bile vođene gravitacijom, ali do 18. veka, pumpe su se koristile za napajanje vodom.

Neke zidne fontane su samostalne, izbacujući mlaz vode u mali rezervoar, gde pumpa zatim cirkuliše vodom. Drugi šalju vodu u rezervoar u nivou zemlje ili na kamenje koje skriveni rezervoar prikriva podmornicom.

Električne ili zidne fontane na solarni pogon dostupne su za kupovinu koje uključuju skulpturu i sve dijelove. Potražite savet kvalifikovanog električara ako niste sigurni u električnu instalaciju.

Ispraznite i očistite zidnu fontanu svakih nekoliko meseci kako biste izbegli nakupljanje algi i obezbedili dovoljno vode u fontani da bi ona efikasno funkcionisala. Ako pumpa prestane da radi, prvo proverite da li je začepljena krhotinama, proverite nivo vode i da fontana ne curi.

Drvena šetnja može vam omogućiti da uživate u vodenoj bašti iz svih uglova.
8. Održavajte Ga Jednostavnim Sa Prenamjenjenim Kontejnerom Za Vodu

Pronalaženje zanimljivih kontejnera za korištenje kao ideja o vodenom vrtu – od pola bačve do korita za piće životinja – fantastičan je način da se u vašu parcelu uvede umirujući zvuk vode.

Moraćete da poravnate drvene kontejnere sa dvostrukim slojem tkanine za ribnjake (dostupno sa Amazona)(otvara se u novom tabu) To je najmanje 10 mm debljine kako bi se izbjeglo ispiranje vode, a sa bilo kojim kontejnerom, osigurajte da nije tretirano bilo kojim otrovnim hemikalijama koje mogu izlučiti u vodu i ubiti ribu ili biljke.

Poštedite se sadnje za jednostavan izgled – razmislite o šarenicama, rubovima ili vodenim ljiljanima. Vodene ili marginalne biljke uglavnom brzo rastu, tako da ćete postići prilično trenutni efekat.

Ove male ideje o vodenim baštama čine odlične žarišta u dvorištu, bilo da su pozicionirane na zemlji ili povišene radi više istaknutosti, dok mogu stvoriti divnu vinjetu okruženu sadnjom u krevetima ili granicama.

Drvena šetnja može vam omogućiti da uživate u vodenoj bašti iz svih uglova.
9. Privući Pernate Prijatelje Sa Kupkom Za Ptice

Čak i uvođenje jednostavne ideje za kupanje ptica podstaći će divlje životinje u vaš vrt, pružajući pouzdan, čist izvor vode za ptice da piju iz i da se kupaju kako bi očistile i pripremile svoje perje. Kupke za ptice mogu biti posebno važne kada su prirodni izvori ili zamrznuti zimi ili sušeni ljeti.

Odaberite čvrst dizajn koji je jednostavan za održavanje čistoće, a ima grube strane na koje se ptice mogu smjestiti, ili dodati neke kamenčiće u vodu. U idealnom slučaju, kupku za ptice treba svakodnevno isprati i čistiti svake sedmice kako bi se izbjeglo nakupljanje ptičjeg izmeta, algi i mrtvog lišća. Nosite rukavice i koristite netoksično sredstvo za dezinfekciju u domaćinstvu nakon čega sledi temeljno ispiranje.

RSPB(otvara se u novom tabu) Preporučuje se kosi kupka za ptice, sa vodom između dubine od 1-4 inča. Pozicionirajte ga na otvorenom mestu gde će se ptice osećati bezbedno i moći će da odlete u obližnji zaklon.

Kamen je tradicionalni izbor i dobro funkcioniše među vrtnim biljkama ili čak kao žarište ako dizajnirate parterre vrt. Ali postoji mnogo dekorativnih opcija i oblika koje možete izabrati, bilo da se pozicionirate u vrtnim krevetima, na travnjaku ili među cvjetnim mješavinama vrta divljeg cvijeća.

Drvena šetnja može vam omogućiti da uživate u vodenoj bašti iz svih uglova.
KAKO NAPRAVITI JEDNOSTAVNU BAŠTU SA VODOM?

Postoji mnogo načina da kreirate jednostavnu baštu. Veliki biljni lonac, kanta ili bilo koja vodonepropusna posuda može postati mini oaza, koja može privući dame i vilinske konjice, žabe, ptice, šišmiše i druge divlje životinje.

Izbegavajte porozne posude i plastiku ako nameravate da imate ribu, jer hemikalije mogu da se izbace u vodu. Odaberite mjesto u djelomičnoj sjeni, i uključite neke stijene ili šljunak na dnu tako da se stvorenja mogu penjati i izlaziti ili smuđati. Stavite jednu ili dvije biljke, kao što su minijaturni vodeni ljiljani ili navale, u vodene košare u posudu i napunite je kišnicom. Dodavanje male pumpe ili mehurića smanjuje alge i komarce dok se voda ubrizgava kiseonikom.

Umirujući zvuk vode je prijatan dodatak svakom dvorištu, tako da je bilo koji način da ga uvedete u svoj prostor koristan. Štaviše, oni su neverovatno efikasan način da svom dvorištu date dekorativnu žarišnu tačku, čak i pretvarajući zaboravljeni, nevoljeni ugao u mesto dobrodošlice.

Drvena šetnja može vam omogućiti da uživate u vodenoj bašti iz svih uglova.

No Code Website Builder